Kada bi pitanje glasilo “Koja je najomraženija frizura u povijesti?”, zasigurno bi jednoglasan odgovor bio fudbalerka! Šuška se kako se frizura koja je obilježila 80-te vraća u modu.

Popularnu frizuru koja je sprijeda kraća, straga duga svojevremeno su proslavile rock zvijezde poput Davida BowiejaPaula McCartneyja i Keitha Richardsa. Budući da je ova frizura bila zaštitni znak njemačkih nogometaša, kod nas se popularizirala pod nazivom fudbalerka.

Međutim, ova frizura seže daleko dublje u povijest ljudskog roda. Naime, na drevnim freskama pa i rimskim mozaicima nailazimo na ljude sa takvim frizurama.

U velikoj mjeri povratak fudbalerke možemo “zahvaliti” zvijezdama Joeu Exoticu (King Tiger) i Crystal Methyd (Ru Paul’s Drag Race) koji su posadili sjeme ovog procvata u proljeće 2020. godine, koji je od tada postao rašireni kulturni fenomen. Fudbalerku sada nose i popularne zvijezde Miley Cyrus, Rihanna (čija je revija Savage X Fenty bila prepuna modela u istom stilu), Cara Delevingne,  Irina Shayk, Maisie Williams i mnogi drugi.

Za neke ovaj trend nije nikada ni izašao iz mode. Vječni fanovi i pobornici fudbalerke okupljaju se na Festivalu fudbalerki – Mulletfest te biraju najbolju u čak nekoliko kategorija.

Cijeli članak pronađite ovdje.

Photo by Rifqi Ali Ridho on Unsplash