Službenim izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije završava njezino sudjelovanje u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnostiIzlazak ne utječe na provedbu projekata Erasmus+ i Europske snage solidarnosti koji su ugovoreni na natječajima od 2014. do 2020. godine.

Ti se projekti nastavljaju i bit će provedeni do kraja, odnosno od 2021. do 2025. godine. Studenti, volonteri i ostali sudionici razmjena iz Velike Britanije, kao i oni iz drugih zemalja koji dolaze u Veliku Britaniju moći će ostvariti u potpunosti svoje mobilnosti kako je i planirano. Strani studenti koji dolaze u Veliku Britaniju će za svaki boravak dulji od šest mjeseci morati ishoditi vizuInformacije vezane uz tranzicijsko razdoblje dostupne su na mrežnim stranicama britanske nacionalne agencije za program Erasmus+. 

U razdoblju od 2014. do 2020. na mobilnosti u Velikoj Britaniji je boravilo 1750 hrvatskih građana, dok je u Hrvatskoj u tom razdoblju na Erasmusu boravilo 780 britanskih državljana. Ustanove iz Hrvatske ostvarile su suradnju s partnerima iz Velike Britanije u ukupno 109 projekata tijekom sedmogodišnjeg razdoblja od kojih su 83 završena, a 26 projekata je još u tijeku.

U programu Erasmus+ ukupno je sudjelovalo je više od 7.300 britanskih organizacija i više od 197.000 sudionika od kojih je oko 100.000 studenata boravilo na mobilnosti izvan granica Velike Britanije. 

Kako bi nadomjestila gubitak međunarodnih razmjena u okviru programa Erasmus+ britanska je vlada pokrenula novi međunarodni program razmjene za studente i učenike nazvan po matematičaru Alanu Turingu. Počevši od rujna 2021. britanska vlada će u inicijalnom jednogodišnjem programu sa 100 milijuna funti financirati odlazak oko 35.000 učenika i studenata na razmjenu diljem svijeta. 

Ustanove iz partnerskih zemalja koje žele sudjelovati u programu Turing morat će osigurati vlastito financiranje projekata razmjene za učenike i studente koji dolaze u Veliku Britaniju, a sudionici će morati dobiti vizu za boravke dulje od šest mjeseci. 

Velika Britanija je, nakon SAD-a, druga najpopularnija destinacija na svijetu kad je riječ o obrazovanju te zbog toga Europa, nažalost, gubi važnog Erasmus+ dionika. Prema podacima britanskog parlamenta u školskoj godini 2018./2019. na sveučilištima u toj zemlji je boravilo 143.000 studenata iz EU-a. Strani studenti su 2015. britanskom gospodarstvu pridonijeli 29 milijardi eura. 

Velika Britanija će nakon Brexita ipak nastaviti sudjelovanje u nekim europskim programima i projektima poput programa Horizon Europe – europskom sedmogodišnjem programu 2021.-2027. za istraživanja i inovacije. Osim toga će nastaviti sudjelovanje i u Euroatom Research and Training programme, projektu ITER – međunarodnom istraživačkom i inženjerskom projektu u području nuklearne fuzije, zatim u Satelitskom sustavu EU Copernicuste u EU programu Satellite Surveillance & Tracking (SST). 

Nažalost, ovih dana stiže nam još jedna tužna vijest – Ujedinjeno Kraljevstvo više neće biti dio Eurodesk mreže. Zanimljivo je da je upravo ondje (točnije u Škotskoj) mreža i nastala u ožujku 1990. godine.

Više o ovoj temi potražite na službenim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Photo by Hello I’m Nik 🎞 on Unsplash