Prema Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od invaliditetopola milijuna osoba s invaliditetom, a čak devet posto su djeca do 19 godina, odnosno gotovo 50 tisuća. Unatoč pozitivnim utjecajima koje sport ima na razvoj pojedinca, a posebice djece, porazna je činjenica da se tek dva posto osoba s invaliditetom bavi nekim sportom.

U Hrvatskom savezu košarkaša u kolicima (HSKUK) vjeruju da je sport najbolji način postizanja promjena u svijetu. Vođeni tom idejom, pokrenuli su humanitarnu akciju #Ubaci i ti kako bi upotrijebili košarku kao osnovu svoga rada i postojanja u razvijanju modela ravnopravnog uključenja djece s invaliditetom u sport.

Stoga su odlučili prikupiti novac kako bi se održao planirani košarkaški susret „Baskin“ koji svojim prilagođenim košarkaškim pravilima omogućava sudjelovanje djece u igri, bez obzira na vrstu invalidnosti. Upravo je ovo razlog radi kojeg smatramo da je „Baskin“ izvrstan za pokretanje još jedne inkluzivne priče.

Zato ovih blagdana „ubacimo i mi” i skenirajući kod, dajmo im da sudjeluju u životu, dajmo im da budu ravnopravni!

Izvor: https://hskuk.hr/

Photo by Markus Spiske on Unsplash