Bioekonomija (eng. bioeconomy ili bio based economy) se u dokumentima Europske unije definira kao i „inovativno gospodarstvo“ s niskom razinom emisija i s ciljem osiguravanja održivosti poljoprivrede i ribarstva, sigurnosti opskrbe hranom i održivog korištenja obnovljivih bioloških resursa uz zaštitu bioraznolikosti i okoliša. Bioekonomija podrazumijeva tehnološke i društvene promjene, a prema Europskoj komisiji obuhvaća sektore šumarstva, poljoprivrede, ribarstvo i akvakulturu.

Europska komisija objavila je natječaj za mlade ambasadore bioekonomije te ih potiče da se na isti prijave. Mladi ambasadori bioekonomije svojim primjerom vode, informiraju i inspiriraju zajednice o održivoj kružnoj bioekonomiji i bioekonomskim područjima poput prehrambenih sustava, šumarstva, klimatskih promjena, plave bioekonomije i dr. Dolazeći do civilnog društva, studenata i zajednica, ambasadori nastoje angažirati donositelje odluka i podići svijest na društvenim medijima, a posljedično tomu podići i svijest o ulozi bioekonomije u životu svih nas.

Izabrani ambasadori mladih bioekonomije preuzimaju mandat u trajanju do dvije godine te sudjeluju na:

  • ljetnom kampu od 25. do 27. srpnja 2022. u Bruxellesu;
  • konferenciji o bioekonomiji od 6. do 7. listopada 2022. u Bruxellesu.

Uz to, ambasadorima se pruža mogućnost sudjelovanja u europskoj tranziciji održivosti i donošenje vlastitih ideja, komunikacijske podrške te vidljivosti njihova djelovanja na događajima bioekonomije i društvenim mrežama. Angažman ambasadora nagrađen je certifikatom koji će ambasadorima biti uručen tijekom ceremonije dodjele nagrada na Bioekonomskoj konferenciji.

Prijaviti se mogu svi mladi*:

  • koji imaju između 18 i 35 godina te imaju prebivalište u Europskoj uniji;
  • koji imaju iskustvo ili snažan interes u bioekonomiji i/ili bioekonomskim područjima;
  • koji su dobri komunikatori i spremni koristiti razne digitalne alate za podizanje svijesti o bioekonomiji;
  • koji tečno komuniciraju na engleskom jeziku;
  • posvećeni programu Ambasador.

*prijaviti se može i grupa pojedinaca (maksimalno 3 osobe)

Ako si posvećen pozitivnim promjenama i spreman inspirirati svoju zajednicu u području bioekonomije, prijavi se na natječaj i pomozi Europi u postizanju održivijeg i kružnog gospodarstva!

Rok prijave je 13. lipanj 2022. godine, a više informacija dostupno je na poveznici.