Posljednjih nekoliko dana društvene mreže i mediji prepuni su objava o minijaturnim pročeljima koje će preplaviti Zagreb. O čemu je zapravo riječ?

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija postavljenih unutar frekventnih i zanimljivih ulica grada Zagreba. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta, a sveukupno ih je 11.

Ideja radova je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama. Da bismo vidjeli minijaturne instalacije potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih.

Cilj ovog projekta je podsjetiti na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu u kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život.

Minijature će krasiti Zagreb od 21. ožujka do 5. rujna 2021. godine.

Više o projektu pronađite ovdje.