U prosincu 1973. godine iz jednog francuskog muzeja ukraden je kipić rimskog boga Bacchusa te oko 5.000 kovanica. Kip datira iz 1. stoljeća, a pronađen je 1894. godine te je predstavljao jedan od najznačajnijih primjera umjetnosti u Francuskoj.

Nakon gotovo 50 godina, kipić je pronađen i vrećen u svoj prvobitni muzejski dom zahvaljujući umjetničkom detektivu Arthuru Brandu. Naime, detektiv je kipić pronašao kod jednog austrijskog kolekcionara koji ga je odlučio vratiti bez problema. Zaista ugodno iznenađenje za francuski muzej!

Priču donosi Charlie Allen, a originalni članak pronađite ovdje.

In December 1973, thieves stole a 1st century statue of the Roman god Bacchus along with 5000 roman coins from a French museum. The small bronze statue was dug up in 1894 and was featured in France’s finest art pieces.

Now, after almost 50 years, the statue is back in its original place thanks to Dutch art detective Arthur Brand who tracked the statue back to an Austrian collector (who had brought it without bad intentions). A very nice surprise for the museum!

Story by Charlie Allen, you can check the original article here.

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.