Oduvijek sam mišljenja kako je knjiga dobra jedino kada ju ne možete ispustiti iz ruku i kada ju pročitate u jednom dahu.

Tako je meni bilo sa ovom knjigom, koju sam završila čitati u dva u noći, iako sam se morala rano ujutro ustati, i kada sam se borila sama sa sobom držati oči otvorene. Tako posebne knjige su najbolje.

Ovo je knjiga, za sve nas knjigoljupce, koji svoj život ne možemo zamisliti bez knjiga. Mogu vam iskreno reći, kako u poslijednje vrijeme zbog obaveza nisam stigla čitati koliko sam htjela, i da je ova knjiga bila svojevrsni podsjetnik na to koliko volim knjige. I koliko su mi nedostajale.

O čemu je u knjizi riječ?

Emilia se vraća u rodni gradić, nakon očeve smrti, preuzimajući knjižaru. Knjižara je pred bankrotom i Emilia mora pronaći način da ju spasi. U knjižari upoznaje mnogobrojne likove koji će vam se uvući pod kožu i imat ćete osjećaj kao da ih znate oduvijek. Za njih ćete navijati, ali i pustiti pokoju suzu. Možete se poistovjetiti sa njima, a možda sa nekima od njih djelite iste strahove ili sudbine. Jedna od njih je sramežljiva kuharica, koja se boji prići dečku koji joj se sviđa. U knjižaru svraća i mladi otac Jackson, doduše iz krivih razloga, no upoznajući svijet knjiga, uspijeva pronaći pravi put. Radnica knjižare June, skriva svoje tajne iz prošlosti, baš kao i Sarah, koja će za Emiliu imati poseban značaj. No, uz knjige, važnu ulogu u knjizi ima i glazba. Što me se posebno dojmilo. Mladi violinist, jednoj će dami iz knjige posebno zapeti za oko. A hoće li uspjeti osvojiti njegovo srce, i hoće li vježbanje violine i kupanje u hladnoj rijeci, pripomoći tome, morat ćete otkriti sami

Knjiga ima, vidite i sami, mnoštvo likova i priča i ponekad će vam možda biti teško pratiti radnju, ili će vas jedna priča zanimati više od druge. No, vrlo je zanimljiva i uzbudljiva i nećete ju moći ispustiti iz ruke.

A čeka li Emiliu i ostale likove happy end kao i na kraju svake knjige?

To vam neću otkriti :).

No, jedno je sigurno. Među policama, bilo knjižnice ili knjižare, baš kao i među koricama knjiga, uvijek se rađaju najljepše ljubavne priče.

I za kraj, ostavljam vam nekoliko citata iz knjige.

“Dovoljno je knjiga pročitala da zna kako je život kompliciran, kako ljubav iznenadi čovjeka i kako zabranjena ljubav nije uvijek razlog za sram.”

“U tome ti je nevolja s knjigama, ne možeš se odlučiti koja ti je draža. Favoriti se mijenjaju ovisno o raspoloženju.”

“Zato ljudi čitaju, pomislio je. Jer ti knjige objasne stvari: iz njih saznaš kako si mislio, kako si se ponašao. Pokažu ti da u tome nisi jedinstven i da nisi jedini koji nešto osjeća.”

Uživajte u čitanju!

Dina S., volonterka udruge

Izvor fotografije: IG Znanje.hr