Preet Chandi, ući će u povijest kao prva “obojana” žena koja će prijeći Južni pol na skijama. Ova 32-godišnjakinja podrijetlom je iz indijske obitelji Sikha. Njen je zadatak na skijama prijeći 1125 kilometara u 45 dana dok sa sobom nosi teret od 90 kilograma (hrana i oprema za preživljavanje).

Preet je časnica Britanske vojske i za ovu se avanturu pripremala dvije i pol godine. U povijest će ući kao prva žena južnoazijskog podrijetla i prva “obojana” žena koja se odlučila na ovaj pothvat Antarktikom. Svakako zaslužuje nadimak “polarna Preet” jer temperature ondje sežu čak 50°C ispod nule!

Ova je priča odlična inspiracija za pomicanje vlastitih granica i borbu protiv predrasuda.

Priču donosi Clarisse Portevin, a cijeli članak pročitajte ovdje.

Preet Chandi, 32, is about to reach the South Pole by ski. This British woman, who comes from an Indian Sikh family, will ski solo and unsupported for more than 1125 kilometers, during 45 days, carrying with her 90 kilograms of food and survival kit.

Preet Chandi, who works as an officer in the British Army, trained for two and a half years. She’s allegedly the first woman with South Asian origins, and the first woman of color, to make this journey through Antarctica, where the temperatures can reach -50°C. For sure, she deserves her nickname “Polar Preet”!

Preet Chandi’s adventure is a true inspiration to push our limits and challenge prejudices.

Story by Clarisse Portevin, you can read the whole article here.

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.