Uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a kako bi se informirali i zaštitili sugrađani od lažnih humanitarnih kampanja, pokrenuta je web-stranica Provjera.com. Ondje je moguće besplatno saznati kako se zaštititi od financijskih prijevara, provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje.

Svrha je platforme dići svijest građana o prijevarama na internetu te dati edukativne smjernice. Ne promiče se ni jedna donatorska kampanja, nego je želja da sve budu uspješne i pouzdane. Na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć – ovi podaci, kao i smjernice, služe za pomoć u donošenju vlastitih odluka. Također, na stranici možete pronaći i informaciju da je dio kampanja provjeren, ali ne nalazi se na listi jer se za te kampanje ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji.

Solidarnost i podrška koju su građani Republike Hrvatske pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni lažni podaci koji mogu prouzročiti štetne lančane reakcije, napominju. Ova je skupina nezavisnih profesionalaca, poglavito osoba stručnih za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnost bankarskih sustava, doskočila tom problemu osnivanjem neovisne i nekomercijalne web-stranice Provjera.com.

U vremenu nekontroliranog kolanja lažnih informacija, poručuju pokretači, budite oni pojedinci koji će prekinuti lanac netočnih podataka – za više informacija i upite posjetite Provjera.com i službene stranice na Facebooku i Twitteru.

Izvor: studentski.hr

Photo by rupixen.com on Unsplash