Najnovija istraživanja na temu energetike pokazala su kako je u 2021. godini svjetska proizvodnja električne energije od strane solarnih i vjetroelektrana dostigla 10%. Čak 50 zemalja proizvodi više od 10% energije kroz obnovljive izvore.

Čak 38% svjetske proizvodnje pristiglo je iz obnovljivih izvora. Udio vjetra i sunca u toj se brojci udvostručio od 2015. godine.

Neke od najbogatijih zapadnih zemalja namjeravaju prijeći na 100% proizvodnju bez ugljena u narednih 15 godina. Prema riječima stručnjaka, to bi značilo porast vjetroturbina i solarnih panela za 20% svake godine. A autori najnovijeg istraživanja tvrde kako je to “izrazito moguće”. 

Priču nam donosi Clarisse Portevin, a inspiraciju je pronašla ovdje.

 Photo by American Public Power Association on Unsplash

A new analysis of energy production shows that, in 2021, 10% of global electricity was produced by wind and solar power. And 50 countries get more than 10% of their electricity from these renewable energies.

In total, clean sources of power generated 38% of the global production in 2021. The share of wind and solar has doubled since 2015.

Some of the wealthiest Western countries intend to shift to a 100% no-coal production within 15 years. According to experts, that would mean a 20% increase in wind turbines and solar panels every year. Which is “eminently possible” for the authors of this latest analysis.

Story by Clarisse Portevin. The original article is available here.

Photo by American Public Power Association on Unsplash

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.