2020. godina je prijestupna, što znači da veljača ima jedan dan više. No, zbog čega se to zapravo dešava?

Jedna Sunčeva godina (tj. vrijeme koje je potrebno našem planetu da napravi jednu punu rotaciju oko Sunca) traje otprilike 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Tih dodatnih 5 i nešto sati vremena, o kojima nitko ne voli govoriti, upravo su razlog zašto imamo prijestupne godine. To zapravo znači da svake godine imamo višak od 1/4 dana koji nadoknadimo jednim dodatnim danom u godini svake četiri godine.

Jeste li se ikada zapitali kako ljudi koji su rođeni 29. veljače slave rođendane? Prilagode li svake godine svoj rođendan pa ga proslave dan ranije ili ga slave svake četiri godine? Ne znamo kako slave, ali znamo da ih na svijetu ima oko 4 milijuna.

Za ovaj dan je vezana i jedna neobična tradicija koja potječe iz Irske – žene upravo 29. veljače mogu zaprositi svoje partnere. Ženskom prosidbom uvedena je ravnoteža u muško-ženske odnose kao što je uvođenjem prijestupne godine uspostavljena ravnoteža u kalendaru.

Nekima izlika za prosidbu, nekima rođendanska proslava nakon (duge) četiri godine, a nekima jednostavno dan više za iskoristiti na pozitivne stvari – šetnju prirodom, druženje s obitelji i prijateljima ili opuštanje.