subotu, 26. ožujka 2022. godine, s početkom u 9:00 sati na Kastvu će biti održano drugo izdanje orijentacijske utrke UNIRI se giba.

Riječ je o projektu kojim pozivamo sve građane na rekreaciju i bavljenje sportom. Nakon prošlogodišnjeg pilot-projekta i ove će godine građani imati priliku uključiti u raznovrstan sportski sadržaj, i to potpuno besplatno.

I ove će godine sudionici imati priliku sudjelovati u orijentacijskoj utrci te upoznati stazu kroz Kastavsku šumu, uz pomoć karte (i po želji kompasa). Stazu od 10-ak kilometara svatko će moći proći putovima koje sam odabere, a cilj je u što kraćem vremenu pronaći sve zadane kontrolne točke.

Prije same utrke svi će sudionici imati priliku čuti zanimljivo i interaktivno predavanje o prvoj pomoći (u planini). Cilj je naučiti sudionike korisnim vještinama. Sudionici će dobiti praktične i teoretske informacije o izazovima s kojima se moraju nositi gorski spasitelji: pronalaženje izgubljenih ljudi, zaustavljanje većih krvarenja, izbjegavanje daljnjeg hipotermičnog razvoja i ozljeda udova. Bit će pokazano kako pružiti osnovnu prvu pomoć u planini, za rješavanje manjih ozljeda ili pružanje više vremena spasiteljima za dolazak.

Događanje započinje u 9 sati na Fortici na Kastvu, gdje će se podizati startni brojevi i startni paketi.

Radi se o jednostavnoj orijentacijskoj utrci, što znači da kompas nije neophodan, ali može sudionicima olakšati kretanje. Savjetuje se odjenuti se sukladno terenu i vremenskim uvjetima te se preporučuje nošenje vlastite tekućine u bočicama, kako bi smanjili korištenje plastike. Sve sudionike očekuje bogat startni paket te okrjepa na kraju utrke te je osigurana medicinska pomoć.

S ciljem podizanja svijesti o važnosti ekologije i očuvanja prirode bacanje bilo kakvog smeća (boca, vrećica, gelova) prije, za vrijeme ili nakon utrke donijet će diskvalifikaciju.

Projekt UNIRI se giba nastao je u suradnji Riječkog športskog sveučilišnog saveza i Ureda za sport Sveučilišta u Rijeci s ciljem povećanja broja rekreativnih aktivnosti, koje se nude kako studentima i djelatnicima Sveučilišta tako i građanima. Projekt će se sastojati od više sportskih događaja tijekom godine, a svaki sadrži i edukativni dio.

Prijave se zaprimaju na poveznici, no požurite jer je broj sudionika ograničen.

Izvor: studentski.hr