Vjerujemo da ste svi već napravili (ili kupili) ovogodišnje adventske kalendare. Jer kako drugačije računati i izdržati vrijeme preostalo do Božića, a pritom biti nagrađivani na dnevnoj bazi? Adventski kalendar jedan je od nezaobilaznih rekvizita zimskih blagdana, a uveseljava i velike i male.

Ali, jeste li se ikada pitali odakle potječe ta tradicija odbrojavanja dana do Božića? Mi Vam donosimo sve što ćete ikada morati znati o ovoj temi!

Adventski kalendar relativno je nova pojava u božićnoj tradiciji. Prvi kakvog ga znamo danas objavljen je kao prilog u jednim njemačkim novinama početkom 20. stoljeća, točnije 1904. godine. Četiri godine kasnije, nakladnik Gerhard Lang usavršio je formu prodajući kartonsku ploču s 24 sličice koje su djeca mogla odvojiti od nje. Njemu se pripisuje zasluga za moderan adventski kalendar, a ideja je zapravo došla još iz djetinjstva kada mu je majka izrađivala sličan kalendar.

To nam govori da je obilježavanje adventa puno starija priča od 1908. godine. Povjesničari smatraju kako se advent obilježava još od četvrtog stoljeća i označavao je period u kojem su se preobraćenici na kršćanstvo pripremali za krštenje. To se razdoblje kasnije pretvorilo u iščekivanje Božića, a kao početak mu se označava prva nedjelja oko blagdana svetog Andrije Apostola.

Adventski kalendari počinju ranije, od 1. prosinca, i sadrže 24 dana. Odbrojavanje je oduvijek bilo zanimljivo djeci koja su koristila razne kreativne načine bilježenja dana: brišući kredu sa zida, dodajući slamke u jaslice, paleći svijeće… a ona iz bogatijih obitelji dobila bi svaki dan medenjak.

Nije oduševljenje djece kalendarom bilo bez povoda. Kada je Martin Luther u Njemačkoj provodio svoju reformu, izbacio je tradiciju veličanja svetaca, pa su se pokloni umjesto za svetog Nikolu počeli dijeliti na sam Božić. Obilježavanje adventa služilo je kako bi protestantska djeca znala koliko još moraju čekati do poklona, a vrlo skoro je postao popularan i kod katolika.

Popularnost adventskog kalendara rasla je i širila se do Drugog svjetskog rata, pojavljujući se u danas prepoznatljivim oblicima. Imali su tako vratašca iza kojih su se nalazili citati iz Biblije ili neke prigodne ilustracije, a počeli su se pojavljivati i oni koji su imali komadiće čokolade.

No tada je proizvodnja postepeno stala zbog nestašice kartona i papira koji se koristio u ratne svrhe. Nakon što je rat završio počeo se skromno vraćati, ali globalnu popularnost stekao je tek kada je u novinama izašla slika američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera kako s unucima otvara jednu sličicu.

Eisenhower je bio zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi i podrijetlom je iz religiozne luteranske obitelji. Tradiciju koju je primijetio na Starom kontinentu prigrlio je kao svoju, Amerikanci su prigrlili ono što predsjednik voli, a robne kuće su prigrlile novi trend. I tako je nastao moderan adventski kalendar s poklonima u njemu.

Ako već niste kreirali svoj, donosimo Vam ideju kako ga napraviti. Doduše, ovaj naš je bez poklona, ali je svejedno zanimljiv. Kako ga izraditi pogledajte u videu.

Izvor: tportal.hr

Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash