Članice UN-a odlučili su početi s pregovorima o globalnom sporazumu za borbu protiv zagađenja plastikom. Glavni je cilj smanjiti količinu plastičnog otpada koji predstavlja veliki problem živim bićima diljem svijeta. Znanstvenici tvrde kako je potrebno čim prije postići međunarodni dogovor o ovoj temi jer plastika ne poznaje granice i lako može putovati preko kontinenata, posebno u oceanima.

Ovaj se sporazum smatra jednim od najambicioznijih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola 1989. godine kada su se zemlje potpisnice obavezale smanjiti uporabu freona.

Čelnici zemalja uključenih u ovaj proces imaju rok do 2024. da pronađu ishod i naprave ovaj sporazum.

Priču donosi Clarisse Portevin, a cijeli članak možete pročitati ovdje.

 Photo by Antoine GIRET on Unsplash

UN members have agreed to start negotiations about a global agreement to tackle plastic pollution. The main goal is to reduce plastic waste, which threatens wildlife all around the globe. According to scientists, it’s necessary to reach an international agreement on this topic because plastics know no borders and can easily travel across continents, especially in the oceans.

It’s considered as one of the world’s most ambitious environmental actions since the Montreal Protocol, about the ozone layer, in 1989.

The leaders of countries involved in this process have until 2024 to find an outcome and create this treaty.

Story by Clarisse Portevin, you can read the original article here.

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.