Zaklada SOLIDARNA uputila je apel premijeru i pokrenula peticiju, kako bi se 25. rujna uspostavio kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad djecom. Inicijativa je motivirana ubojstvom troje djece koje se dogodilo 25. rujna u Zagrebu.

Također, motivacija su i sramotno blage presude za seksualno nasilje nad djecom u Hrvatskoj te druga tragedija iz 2020. godine, kada je otac bacio četvero svoje djece s balkona.

apelu navode kako bi dan bio godišnja prigoda da se kao zajednica sjetimo djece koja su izgubila život kao žrtve nasilja, te da utvrdimo probleme i prilike za poboljšanje sustava prevencije i zaštite djece učinili što boljim. Također, traže da se u pripremi Proračuna za 2022. godinu poveća financiranje za programe prevencije, podrške i zaštite djece.

Također, apeliraju na Pravobraniteljicu za djecu da slijedi primjer Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i angažira skupinu nezavisnih stručnjaka koji bi analizirali slučajeve ubojstava djece te utvrđivali eventualne propuste u sustavu prevencije i sankcioniranja.

Peticiju je moguće potpisati na linku.