20. Tjedan mozga obilježava se od 15. do 21. ožujka 2021. godine. Kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week, a u Hrvatskoj se provodi već dvadesetu godinu zaredom.

Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga jest „Mozak u 21. stoljeću“, a naglasak je stavljen na interdisciplinarni i integrirani način obrade izabranih tema koje su interesantne za stručnu i širu javnost.

Prošle je godine pandemija poremetila planove organizatora, ali ove su pripremili niz predavanja i radionica, sa zanimljivim i aktualnim temama poput Meditacija – neurološke osnove i svakodnevna primjena, Duboko moždana stimulacija, Digitalna demencija u adolescenciji – Oksimoron ili stvarnost?, Epidemije moždanog udara u hrvatskoj – razlike žena i muškaraca,  Radionica mindfulnessa „Studentski stres“, Robotika u neurorehabilitaciji, Poremećaj spavanja, Čine li nas pametni telefoni pametnijima?, Biološke podloge seksualne orijentacije, Život s cerebralnom paralizom, naslovi redom zanimljivi stručnoj i široj javnosti. Stoga teme 20. Tjedna mozga populariziraju znanja o funkcijama mozga, neuroznanosti i srodnim disciplinama. Približavanjem ove tematike široj javnosti stavlja se naglasak na važnost prevencije i mogućnosti liječenja neuroloških i psihijatrijskih bolesti, kao i na njihovu destigmatizaciju.

Cijeli događaj izvodit će se putem Zoom platforme te će za svaki događaj biti dostupne poveznice. Za više informacija pratite Facebook stranicu „Tjedan mozga Rijeka“, a za prijavu kliknite na link preko kojeg ćete moći pristupiti zanimljivim predavanjima stručnjaka iz područja medicine, psihologije i tehničkih znanosti.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Photo by Jesse Martini on Unsplash