Klimatske promjene i poplave kao njihova nuspojava, svakim danom sve više prijete čovječanstvu. Nizozemci su našli zanimljivo rješenje: plutajuće kuće, a inspirirao ih je način i kultura stanovanja na Maldivima i i Francuskoj Polineziji.

Kuće su privezane za obalu i povezane na lokalni kanalizacijski sustav, a mogu izdržati oluje i porast razine mora. Velik broj takvih kuća već postoji diljem Nizozemske. Primjerice, 90% površine Rotterdama nalazi se ispod razine mora pa ondje imaju čak i plutajuću farmu, a grad se može pohvaliti i najvećom plutajućom poslovnom zgradom.

Izgradnja kuća trebala bi se odvijati na Maldivima – državi koja je u velikoj opasnosti zbog naglog porasta razine mora. Projekt će postaviti pristupačno i sigurno stanovanje za oko 20.000 ljudi.

Bravo za Nizozemce koji su uspjeli pronaći rješenje kako se nositi sa posljedicama klimatskih promjena te sada ostale dijelove svijeta opskrbljuju sa stambenim rješenjem koje bi im moglo spasiti život.

Priču donosi Charlie Allen, a cijeli članak možete pronaći ovdje.

 Photo by Thanos Pal on Unsplash

With climate change and floods becoming more threatening by the day, the Dutch have found a way to cope with this problem and want to introduce their methods to other threatened countries like the Maldives or islands in French Polynesia. The solution? Floating houses! Houses that are fixed to the shore (and the local sewage system) and can withstand storms and rising sea levels. Many of these now exist in numerous cities in the Netherlands. In Rotterdam (90% of the city is below sea level) there is even a floating farm and the city is home to the largest floating office building.

The construction of a floating house “city” is set to be done in Maldives – a country severely in danger because of rising sea levels. The project will set up affordable and safe housing for around 20,000 people.

All in all, the Dutch have found a way to deal with the consequences of climate change and are now providing parts of the world with potentially live-saving constructions. Well done!

Story by Charlie Allen. He got inspired by this article.

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.