Do 16. ožujka 2022. godine otvorene su prijave za novo izdanje zagrebačkog festivala Organ Vida, posvećeno temi osjećaja u suvremenom društvu. “Vrijeme u kojem živimo obilježeno je sve izraženijom neizvjesnošću i nesigurnošću, a posljedično i kolektivnim oscilacijama između afektivnih ekstrema – očaja i ekstaze, duboke tjeskobe i lakoumne euforije, potrebe za kontrolom i smislom ili prepuštanjem kaosu i prihvaćanjem besmisla. Nedostatak kontrole nad vlastitim životom izaziva neprestanu uznemirenost, zbunjenost ili odsutnost – stanje koje teoretičarka afekta Sianne Ngai naziva afektivnom dezorijentacijom – nejasan intenzitet koji percipiramo osjetilno i uzaludno pokušavamo precizirati, verbalizirati, smjestiti u poznate okvire ili povezati s prijašnjim iskustvima, strukturirati”, stoji u kustoskom objašnjenju teme.

Na prijavu se pozivaju umjetnički projekti koji istražuju ružne, nekatarzične osjećaje koji dominiraju suvremenošću te radovi koji tematiziraju nove osjećaje koji nastaju kao posljedica uronjenosti u metaverzum. Uz njih, na poziv se mogu prijaviti i radovi koji promatraju osjećaje suprotstavljene tjeskobnoj kapitalističkoj stvarnosti. Međunarodni kustoski tim imat će zadatak odabrati 10 umjetničkih djela koja odgovore na pitanja postavljena u otvorenom pozivu. Izabrani radovi bit će izloženi na središnjoj izložbu u sklopu 12. izdanja manifestacije koja će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti.

Festival prima radove u inovativnim fotografskim i video formatima, ali i umjetničke radove iz različitih sfera vizualnih umjetnosti koji polaze od slike, ali ju istovremeno relativiziraju i/ili proširuju, iskoračuju u prostor ili prelaze u pokret: prostorne instalacije, izvedbe i dr.

Više informacija o konceptu i načinu prijave potražite ovdje.