Časopis Jezik i Zaklada Dr. Ivan Šreter nedavno su objavili riječi koje se natječu za titulu najbolje nove hrvatske riječi i nagradu Dr. Ivan Šreter za 2020. godinu.

U konkurenciji je bilo 19 riječi, od kojih se 8 odnosilo na pokušaj zamjene tuđice vezane uz koronavirus. Tako je, primjerice, kao zamjenica za riječ lockdown predložen društvostaj ili obustavka, pandemija bi mogla postati velepošast, samoizolacija samoosama, a sneeze protector hihobran. Također, riječ komorbiditet mogla bi biti zamijenjena riječju subolest, a respirator bi mogao postati dišnik ili disajnik.

Osim riječi vezanih uz koronavirus, radi se i o sljedećih 10 riječi: newsletter – novosnik, regenerator – obnovnik, solarna ploča – suncozor, screenshotati – preklikati, tabu – zabranjenica, korektor – prebrisač ili prebrisnik, etui – kartičnik, osoba koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha – rukozborac, za nekoga tko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se netko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu – šekspirit.

Na natječaj su pristigle ukupno 244 riječi od 166 predlagatelja.

Tri najbolje nove riječi bit će objavljene i protumačene u 2. broju časopisa Jezik oko sredine ožujka, odnosno tijekom Dana hrvatskog jezika. Tvorbenjaci koji su bili najuspješniji nagrađeni su sljedećim nagradama: 4000 kuna za prvu najbolju riječ, 2000 kuna za drugu te 1000 kuna za treću.

Izvor: studentski.hr