Iako smo o Eurodesku pisali već mnogo, nije odviška ponoviti kako je to europska informacijska mreža koja daje besplatne, kvalitetne i provjerene informacije o mobilnosti za mlade, promiče Erasmus+, Europske snage solidarnosti i ostale programe međunarodne mobilnosti te potiče aktivno građanstvo i razvoj politika za mlade.

2020. godina je važna za Eurodesk jer upravo ove godine slavi svojih jubilarnih 30 godina djelovanja. Naime, osnovan je u ožujku 1990. godine u Edinburghu u Škotskoj kao mali regionalni projekt kojim se htjelo izaći u susret svim vrijednim ljudima koji rade s mladima te sakupini sve mladima važne informacije na jednom mjestu. Ideja se ubrzo proširila na cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, a kroz naredne godine i na cijelu Europu.

Trenutno Eurodesk mreža broji više od 1.100 info punktova, odnosno lokalnih i regionalnih multiplikatora u 36 zemalja. U Hrvatskoj 15 organizacija djeluje djeluje kao multiplikatori, a sve pod kišobranom Agencije za mobilnost i programe EU.

Alfa Albona uspješno djeluje kao Eurodesk multiplikator od 2013. godine, a kroz cijeli ovaj tjedan – od 23. do 27. ožujka 2020. godine – odlučili smo adekvatno obilježiti 30 godina Eurodesk mreže. Budući da nam je trenutna situacija nastala korona virusom svima ograničila kretanje, i nas je spriječila da realiziramo prvotnu zamisao aktivnosti na otvorenom te smo stoga bili primorani aktivnost prebaciti na društvene mreže. Kroz cijeli ćemo tjedan na našoj Facebook stranici objavljivati informativne animacije vezane uz neke zanimljivosti o Eurodesku i stvarima koje su obilježile 1990. godinu.

Pratite nas!