Na današnji dan, 19. ožujka, obilježavamo Dan očeva. U Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu ovaj je datum odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca, koji je, između ostalog i zaštitnik očeva. Kod nas se popularizirao krajem 90-tih godina.

Međutim, većina zemalja u svijetu, njih čak 52, Dan očeva obilježava treću nedjelju u lipnju, dok određene zemlje imaju čak posebne datume obilježavanja.

Dvije su verzije o tome kako se, kada i zašto počeo obilježavati ovaj dan. Prva seže u daleku 1908. godinu u Sjedinjene Američke Države gdje se dogodila velika rudarska katastrofa u kojoj je poginulo više od 300 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca, navodno je u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih. Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet.

Druga priča locirana je u Washington i 1910. godinu kada se žena Sonora Smart Dodd dosjetila načina na koji je željela obilježiti i proslaviti svog samohranog oca dok je za Majčin dan slušala propovijed u crkvi. Smatrala je da majke nisu jedine koje mogu dobiti priznanje za odgoj djece jer je njezin otac ostao udovac kada je njegova supruga umrla na porodu šestog djeteta te je sam podigao šestero djece na farmi u Washingtonu. Zbog bezuvjetne ljubavi kroz težak život koju im je pružao je Sonora osjećala da mu treba pokazati zahvalnost te je odlučila da bi trebao postojati dan na koji bi svi ljudi slavili očeve poput njega.

Izvor: Profil Klett

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash