Nedavno je u Ujedinjenom Kraljevstvu razvijena tehnologija koja može iz starih tiskanih pločica izvući gotovo 100% zlata. Kompanija Royal Mint želi postići da se 99% starih tiskanih pločica podvrgne tehnologiji oporabe plemenitih metala.

Nova tvornica bit će smještena u Južnom Walesu i trebala bi biti u funkciji do 2023., koristeći biorazgradivu tehnologiju s malim utjecajem na okoliš. Ovo je zaista odlična vijest po pitanju zaštite okoliša zbog velike količine EE otpada koji smo s godinama stvorili, a nemamo rješenje za njegovo zbrinjavanje. 

Priču donosi Vivian Naracci, a članak koji ga je inspirirao možete pronaći ovdje.

In the United Kingdom, a technique has been devised to recover almost 100% of the gold on printed circuit boards. The Royal Mint wants to send 99% of printed circuit boards for precious metal recovery.

The new plant will be located in South Wales and will be operational by 2023, using biodegradable technology with little impact on the environment. This will certainly be good for our planet because of the great technological pollution we have created over the years.

Story by Vivian Naracci. You can read more here.

Photo by Brian Wangenheim on Unsplash

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.