U mjesecu ožujku imate se prilike prijaviti na dva natječaja za stipendiranje:

 1. Stipendije Vlade Slovačke Republike u akademskoj godini 2022./2023.

  Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Slovačke Republike u akademskoj godini 2022./2023.
  U okviru ovog poziva te hrvatsko-slovačke bilateralne suradnje, hrvatskim državljanima ponuđene su sljedeće vrste stipendija:

  1. ukupno 15 mjeseci stipendija:

  a) stipendije za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij u trajanju od 5 ili 10 mjeseci;

  b) stipendije za poslijediplomski doktorski studij u trajanju od 1 mjeseca do 10 mjeseci;

  2. 1 stipendija za boravak sveučilišnih profesora hrvatskoga jezika i književnosti i/ili slovačkoga jezika i književnosti u trajanju do najviše 30 dana.

  Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 18. ožujka 2022. godine. 

 2. Stipendije Slobodne Države Bavarske za ljetne tečajeve njemačkoga jezika u Bavarskoj 2022. godine
  Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) poziva na podnošenje prijava za stipendije Slobodne Države Bavarske za ljetne tečajeve njemačkoga jezika u Bavarskoj 2022. godine.

  Na natječaj BAYHOST-a za ljetne tečajeve mogu se prijaviti studenti svih znanstvenih područja iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rusije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

  Stipendije pokrivaju troškove tečaja, smještaja i prehrane.
  Od kandidata se zahtijeva znanje njemačkoga jezika najmanje na razini B1.

  U 2022. godini većina ljetnih jezičnih tečajeva njemačkog jezika organizirat će se u klasičnom obliku (fizički) na bavarskim sveučilištima, no neki tečajevi će zbog neizvjesne epidemiološke situacije biti ponuđeni u virtualnom obliku (online).

  Zainteresirani kandidati prijavljuju se za stipendiju slanjem prijave BAYHOST-u elektroničkom poštom najkasnije do 23. ožujka 2022. godine.

Više informacija o stipendijama potražite na službenim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Photo by Sangga Rima Roman Selia on Unsplash