Bok svima, ja sam se Helena, imam 21 godinu i dolazim iz Hrvatske. Volim putovati i upoznavati druge kulture. Zato sam izabrala ići na EVS.

Ovo je moje prvo EVS iskustvo i to u Turskoj. Odabrala sam upravo tu zemlju unatoč tome što su mi govorili da nije sigurno ići tamo jer je to muslimanska zemlja koja je skroz drugačija od naše hrvatske kulture i običaja. Nakon googlanja Erzuruma malo sam se dvoumila ići ili ne jer je grad na Google maps-u izgledao vrlo nerazvijeno, više je ličio selu nego gradu.

Moram priznati da sam imala vrlo niska očekivanja i bilo me je strah kako će sve to izgledati. Konačno, odlučila sam ipak ići u nepoznato i probati. Rekla sam si- Ako ne bude bilo dobro, uvijek se mogu vratiti doma. Imala sam let iz Zagreba u Istanbul gdje sam prenoćila s drugom volonterkom iz Španjolske kod njezinih prijatelja. Oni su nam se smijali što idemo u Erzurum jer čak ni oni nisu nikad bili tamo.

 

 

Taj grad smatraju jednim od konzervativnijih u Turskoj. Rekli su nam da ženama ne toče alkohol u barovima, da će nas svi čudno gledati jer tamo nema puno stranaca (mene pogotovo jer sam plavuša), te da ću bit prva Hrvatica tamo, da pazimo kako se oblačimo… Čim sam sletjela na aerodrom i autobusom krenula u grad već sam odahnula jer je grad izgledao kao grad, i to puno veći nego što sam očekivala.

Mislim da su snimke s Google maps-a snimljene prije 10 godina. Spavamo u ženskom studentskom domu jer su muški i ženski domovi odvojeni. Također sam naučila da Turci ne smiju spavati u hostelima u Turskoj. Saznala sam da nisam prva Hrvatica, ali sam većini prva Hrvatica koju su upoznali. Većina nema pojma gdje je “Croatia” ali kad im kažem “Hrvatistan” sve im je jasno. Već sam uočila puno zanimljivih razlika kao što je npr. način na koji se pozdravljaju i kako se drže ruku pod ruku kad hodaju ulicom bez obzira na spol. To me jako iznenadilo jer sam zamišljala da su puno zatvoreniji i konzervativniji. Muškarci se grle i ljube u obraz kad se pozdravljaju i drže pod ruku dok hodaju. Wow!

Također, imala sam stereotip o potlačenosti žena koji se također ispostavio netočnim. Žene rade i imaju jednaka prava kao muškarci, puše i piju. Da piju alkohol. I nisu sve zamotane. To mi je također jedno od velikih iznenađenja. Zamotavanje je osobni izbor žena i većina mladih cura nisu zamotane. Ljubljenje na ulici generalno nije pristojno ali i to se polako mijenja. Moram priznati da su Turci zbilja odlični domaćini, vrlo topli i ugodni. Jučer smo išle u McDonalds i unatoč naporima da komuniciramo na turskom, skužili su da smo strankinje i nakon što smo pojele, dobile smo besplatnu kavu. Za sad se osjećam dobrodošlo i nemam nikakvih problema.

Imala sam priliku vidjeti prosvjed protiv Trumpove odluke vezane uz Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela na kojem je sudjelovalo par tisuća ljudi i prosvjed je prošao bez ikakvih problema/bombi/napada.

Pokušat ću ukratko opisati što sam sve otkrila do sad.

 • Turci piju jako puno crnog čaja i to 24/7, više nego kavu. Fascinira me kako mogu piti jako vruće i držati u ruci vreli čaj bez problema. Dok ja čekam da mi se čaj ohladi, oni su ga već popilli.
 • Otkrila sam da ne slave Novu godinu, ali ulice su im okićene cijelu godinu.
 • Džamija je otvorena za sve ljude, mole se 5 puta na dan. Imala sam priliku prisustvovati obredu molitve i osjećala sam se ugodno. Mislila sam da je to zabranjeno ili nepristojno biti u džamiji dok se mole.
 • Moram priznati da su Turci pravi džentlmeni i vrlo romantični.
 • Na ulazu u svaki shopping centar je osiguranje i detektor metala.
 • Nije pristojno puhati nos glasno.
 • Cipele se obavezno skidaju na ulazu u svaki dom

 • Turska lira se drastično mijenja svaki dan.
 • Puše kao Turčini, ali u kafićima je pušenje zabranjeno. Unatoč zabrani pušenja u većini kafića se puši ali s oprezom jer postoji policijska kontrola pušenja i velike kazne ako te ulove da pušiš.
 • U kafićima ne postoji turska kava s mlijekom, za njih je to nescaffee. Tradicionalna turska kava je kava,voda i šećer.
 • Saznala sam da u Turskoj postoji 35 vrsta kebapa.
 • Bok na Turskom znači sranje.
 • Vožnja u autu 6+ osoba je normalna iako nije zakonom dopuštena.
 • Iskreno, imala sam očekivanja da će društvo biti puno konzervativnije, zatvorenije i drugačije od našeg, ali ispada da Turska nije puno konzervativnija od Hrvatske. To me osvijestilo koliko smo zapravo puni predrasuda.

Helena Stepić

izvor fotografija: Privatna arhiva volontera