1. veljače 2021. godine za tisuće ovogodišnjih maturanata započeo je proces prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Tu radnju maturanti mogu obaviti u pravilu do objave rezultata mature, a izuzetak su obično studiji koji provode dodatne provjere i prijemne ispite.

Nakon mjesec dana od početka roka za prijave, a kada je riječ o studijima s upisnom kvotom većom od deset mjesta, i dalje je najpoželjniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Kriterij poželjnosti u ovom je slučaju definiran kroz omjer ukupnog broja upisnih mjesta te broja maturanata kojima je to prvi prijavljeni studij na listi prioriteta. Ukupan broj upisnih mjesta za logopediju na ERF-u je 80, prvi je to izbor za 398 maturanata, dok se taj studij trenutno nalazi na popisu čak 1.028 maturanata.

Drugi najpoželjniji studij s kvotom većom od deset mjesta trenutno je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ondje je 76 upisnih mjesta, prvi je to izbor za 334 maturanta, a za sada je studij prijavilo ukupno 880 maturanata.

Još jedan studij psihologije na vrhu je liste poželjnosti nakon mjesec dana prijava. Riječ je o psihologiji na Filozofskom u Rijeci, na koju se ove godine upisuju 42 studenta. To je prvi izbor za 174 maturanta, a studij je ukupno prijavilo njih 678. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, ovo su nakon mjesec dana prijava najpoželjniji studiji među maturantima:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Psihologija, Filozofski fakultet Zagreb
  3. Psihologija, Filozofski fakultet Rijeka
  4. kriminalistika, Visoka policijska škola Zagreb
  5. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  6. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  7. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
  8. Fizioterapija (izvanredni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
  9. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru
  10. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zadru

Detaljnije pročitajte na srednja.hr.

Photo by javier trueba on Unsplash