Dobre vijesti danas nam stižu iz svijeta tehnologije. 71-godišnjak koji je doživio srčani zastoj, a život mu je spasio dron. Ideju o medicinskoj pomoći koja se dostavlja zračnim putem osmislila je tvrtka Everdrone iz Švedske s ciljem da pomoć na najbrži mogući način stigne do onih kojima je potrebna.

Dronovi su opskrbljeni defibrilatorima te se upućuju na mjesto hitnoće. Ovaj inovativan sustav mogao bi biti od velike pomoć, jer u Europi čak 70% ljudi koji pate od srčanih zastoja  nalaze se kod kuće, i najčešće pored sebe nemaju prijekopotreban defibrilator. Kompanija Everdrone namjerava proširiti poslovanje na različite destinacije u Europi kako bi mogla spasiti čim više ljusi.

Priču donosi Charlie Allen, a cijeli članka možete pronaći ovdje.

Good news from the technology branch. A 71-year-old man who suffered a cardiac arrest was resuscitated and saved – partly thanks to a drone. Everdrone’s Emergency Medical Aerial Delivery (EMADE) service was developed in Sweden and made to deliver help as quickly as possible.

Drones are dispatched with defibrillators and fly to the location of the emergency. A very innovative service as in Europe, 70% of all people who suffer a cardiac arrest are in their own home and likely with no defibrillator at the site. The company Everdrone now wants to expand to different locations in Europe meaning more and more people are within quick help in the case of a cardiac arrest.

Story by Charlie Allen. The original article is available here.

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.