Do petka, 2. srpnja 2021. godine, otvoreni su natječaji za čak dvije stipendije u Sjedinjenim Američkim Državama za akademsku godinu 2022./2023. – stipendije programa Hubert H. Humphrey te stipendije programa Fulbright.

Stipendije Hubert H. Humphrey dodjeljuju se hrvatskim državljanima s visokom stručnom spremom, iskustvom u rukovođenju i pet godina radnoga iskustva u jednom od navedenih područja (Ljudski i institucionalni kapaciteti; Prava i slobode;  Održiva zemlja; Napredne zajednice) te izvrsnim znanjem engleskoga jezika. Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u. Kandidati trebaju podnijeti dokaz o zaposlenju u RH.

Više informacija o ovome programu, detaljne upute i poveznica za online prijavu nalaze se na mrežnoj stranici Veleposlanstva SAD-a.

Stipendije Fullbright dodjeljuje se na dvije razine:

  1. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (od 4 do 9 mjeseci)
  2. Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci; uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili ekvivalent i upisan doktorski studij u RH)

Stipendije se dodjeljuju za istraživanje i usavršavanje na sveučilištima u SAD-u. Stipendije nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u. Kandidati trebaju podnijeti dokaz o hrvatskom državljanstvu, zaposlenju u RH i znanju engleskoga jezika.

Više informacija o postdoktorskom programu, detaljne upute i obrasci za online prijavu potražite ovdje, a za preddoktrorski program ovdje.

Photo by Paul Weaver on Unsplash