Najvažnija stvar za cijeli život je izbor zanimanja, a najčešće je to plod slučajnosti.”
– Blaise Pascal
Pascal je rekao kako je jedna od najvažnijih stvari izbor zanimanja, a to je najčešće plod slučajnosti. Je li to uistinu tako?
Prema mom iskustvu, mogla bih reći da jest Kada sam birala koji ću fakultet upisati bilo je tu puno želja: od grafičkog dizajna, jezika, psihologije, prava, svega pomalo. No, na kraju ipak mora prevladati jedan. Imala sam valjda ludu sreću da sam upisala željeni faks. No, i kada upišete fakultet, ni tu nije kraj. Mnogi fakulteti pružaju razne smjerove specijalizacije u uža područja tijekom studija. Što odabrati, to je isključivo na vama, no moj je savjet da odabirete smjerove, ali i izborne predmete prema svojim sklonostima. Ne prema onome što slovi kao lagano ili ono što vam upišu prijatelji. Iz vlastitog iskustva mogu vam reći da slijedite isključivo sebe jer nekome možda više leže primjerice financije, dok netko drugi lakše uči predmete poput menadžmenta ili marketinga, koji zahtijevaju više primjera iz prakse.
Ista stvar vrijedi za izbor fakulteta, kao i posla. Ako znate svoj cilj, onda ga slijedite. Bez obzira na to gdje će vam prijatelji upisati fakultete ili se zaposliti. Vaše zanimanje će vas pratiti do kraja života, a prijatelje ćete stjecati i gubiti kroz cijeli život.
Tako da, ako usred života shvatite da ono što se željeli nije više to, nemojte se bojati promjene. Vaša sreća je neprocjenjiva. Znate kako kažu: ako radiš ono što voliš, nećeš morati raditi ni dana. Možda vam to zvuči čudno sa aspekta nekoga tko još studira ili ne radi, ali kada krenete u poslovni svijet shvatit ćete koliko je to važno. Raditi ono što volite. Buditi se i ići ujutro na posao osjećajući se sretno, bez grča u želucu. Uživati na poslu jer imate kolege i šefove s kojima se super slažete. Možda zvuči idilično, no postoji.
Mogu reći da sam jedna od tih sretnica koja ima najbolje kolege na svijetu, i ne bih mijenjala ured sa pogledom na more i dobrom ekipom, za sve zagrebačke nebodere o kojima sam kao maturantica maštala. Zato mogu reći da koliko god je bitno izabrati zanimanje, puno je bitnije kasnije izabrati posao koji će vas ispunjavati. Pa makar to značilo da jednog dana krenete u potpuno druge vode, pa kao primjerice, diplomirani pravnik odlučite saditi cvijeće i imati svoj rasadnik,shvativši da vam to pruža puno više zadovoljstva.
Skroz je nebitno što radite, sve dok vas to usrećuje. 
Dina S.
Photo by rawpixel.com on Unsplash/edited in Canva