Promjene na tržištu rada intenzivnije su nego ikada prije. Traži se stalna prilagodba, stjecanje novih znanja i vještina. Hrvatska, kad je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, ne stoji dobro. Kako bi se to promijenilo, od 1. travnja 2022. godine uvode se vaučeri za obrazovanje. Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje.
Ustanove za obrazovanje odraslih čekaju nove polaznike. Nadaju se da će oni s vaučerima stići i prije ljeta.
Planirano trajanje pojedinog programa je 6 mjeseci, a korisnik vaučera, kada dobije vaučer, mora ga iskoristiti unutar 6 mjeseci.
Dio programa već je objavljen na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U fokusu su zelene i digitalne vještine. Kada se 1. travnja vaučeri počnu primjenjivati, korisnik će se putem stranica prijavljivati za neku mikrospecijalizaciju.
Prijava za programe trebala bi biti brza, jednostavna i u digitalnom obliku.
Korisnik može sam odabrati i program i ustanovu u kojoj se želi obrazovati. Vrijednost vaučera bit će 10 tisuća kuna, a bude li korisniku nedostajalo novca za izabrani program, moći će tražiti nadoplatu od poslodavca.
Model vaučera nakon dugo vremena je jedan izvrstan model koji će dati priliku i poslodavcima, ali prvenstveno pojedincima, bez obzira jesu li oni zaposleni ili nezaposleni da se vrate u proces obrazovanja, odnosno da porade na svojim vještinama.
Novca ima za 30 tisuća polaznika, a projekt traje do 2026. Tko ne završi program, novac za vaučer morat će vratiti.
Više informacija potražite ovdje.
Izvor slike: HZZ