Njemačka federalna zaklada za okoliš (DBU) nudi stipendije za znanstvenike iz zemalja središnje i istočne Europe koji svojim istraživanjem žele doprinijeti očuvanju našeg okoliša. Stipendija je započeta 1998. godine u Poljskoj, a od 2009. godine popis zemalja koje mogu sudjelovati proširen je i na Hrvatsku. Cilj ove stipendije je ponuditi stipendistima profesionalne kvalifikacije koje će moći primijeniti u svome radu, te upoznati ih s njemačkim jezikom i kulturom. Uz navedeno, želi se stvoriti aktivna mreža njemačkih, srednjoeuropskih i istočnoeuropskih znanstvenika kako bi se potaknula prekogranična suradnja, a sve s ciljem očuvanja našeg zajedničkog europskog okoliša.

Zaklada traži inovativna rješenja orijentirana na rješavanje problema s kojima se znanost o okolišu suočava. Projekti bi trebali imati održive efekte u praksi, te dati impuls daljnjim rješenjima pomoću tzv. efekta umnožavanja. DBU posebno je fokusirana na probleme klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti i staništa, neodrživo korištenje prirodnih resursa te štetnih emisija.

Svake godine na raspolaganju je 60 stipendija za ostvarivanje naprednih znanstvenih kvalifikacija u svim poljima vezanima za očuvanje prirode. Stipendija pokriva 6 ili 12 mjeseci boravka u Njemačkoj i rad u nekim od brojnih istraživačkih instituta, sveučilišta, nevladinih organizacija, vladinih agencija i sl.

Dobitnicima stipendija bit će osigurana naknada od 1250€ mjesečno, uz zdravstveno osiguranje, te osiguranje u slučaju nesreće i odgovornosti. Također, dobitnici će sudjelovati u intenzivnom tečaju njemačkog jezika u trajanju od nekoliko tjedana. Prvobitna stipendija dodjeljuje se u trajanju od 6 mjeseci, no njeno trajanje može se produžiti do 12 mjeseci ako se ostvare pozitivni rezultati u istraživanju.

Ako vam je rok 5. ožujka došao prebrzo, imate još jednu šansu za prijavu, i to 5. rujna 2022. godine. Prijavnicu možete pronaći na službenim stranicama Zaklade.

Detaljnije informacije potražite na Studentski.hr portalu.