30. travnja 2022. godine rok je za prijave na čak nekoliko različitih stipendija i ljetnih škola.

1. STIPENDIJE SVEUČILIŠTA RENMIN:

U okviru inicijative Novi put svile Sveučilište Renmin poziva na podnošenje prijava za dodjelu stipendija za diplomski studij u akademskoj godini 2022/2023.

Stipendije u trajanju od dvije akademske godine dodjeljuju se za cjeloviti diplomski (master) studij na engleskom jeziku na kineskom sveučilištu Renmin University u gradu Pekingu.
Više informacija i prijavnicu potražite na službenim stranicama Sveučilišta.

2. NACIONALNI STIPENDIJSKI PROGRAM SLOVAČKE REPUBLIKE:

Slovačka akademsko-informatička agencija (SAIA) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike pozivaju na podnošenje prijava za stipendije za studijske, istraživačke, predavačke i umjetničke boravke u Slovačkoj tijekom akademske godine 2022./2023.

Stipendije se dodjeljuju u sklopu Nacionalnoga stipendijskog programa Slovačke Republike te su namijenjene stranim studentima, doktorandima, sveučilišnim profesorima, istraživačima i umjetnicima za boravak na slovačkim sveučilištima i znanstveno-istraživačkim ustanovama. Zainteresirani kandidati podnose prijave putem elektroničkog sustava za prijavu.

Više informacija o stipendijama te uvjetima i postupku prijave možete pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog stipendijskog programa Slovačke Republike.

3. PROGRAM “FULBRIGHT SPECIALIST”:

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, objavilo je natječaj u sklopu programa „Fulbright Specialist“ koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana.

Boravak spomenutih američkih predavača i znanstvenika mora biti realiziran u akademskoj godini 2022./2023., odnosno u razdoblju između 1. srpnja 2022. i 30. rujna 2023. godine.

Sva visoka učilišta i znanstvene ustanove koje žele sudjelovati u programu podnose prijavu Veleposlanstvu SAD-a preko elektroničkog sustava za prijavu najkasnije do 30. travnja 2022. godine.

Više informacija o programu „Fulbright Specialist“, natječaju i načinu prijave dostupne su na mrežnim stranicama Veleposlanstva SAD-a.

4. LJETNA ŠKOLA EUROPSKOG LABORATORIJA ZA BIOLOŠKE ZNANOSTI:

Europski laboratorij za biološke znanosti (EMBL) najavio je ljetnu školu, koja se u zadnje dvije godine nije održala zbog epidemioloških mjera.

Ove godine tema je vizualizacija života, kojom se studentima bez iskustva u biologiji mogu prikazati današnji dosezi prirodnih znanosti i trenutna istraživanja.

Moderna znanost o životu izrazito se razvila pomoću fizike, inžinjerstva, matematike i računalne analize. Na ovom programu moći će se vidjeti taj napredak.

Program je namijenjen studentima preddiplomskog i diplomskog studija fizike, kemije, elektrotehnike, matematike i informatike. Prethodno znanje biologije nije obavezno.

Program će se održati od 4. do 15. srpnja 2022. u njemačkom gradu Heidelbergu, a prijaviti se možete putem linka.

Photo by Christian Dubovan on Unsplash