Devet hrvatskih gradova – Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok – dobili su prve certifikate Grad za mlade, nakon što su prošli ekstenzivni proces evaluacije. Na temelju svog dosadašnjeg predanog rada na temama vezanima za mlade i javnim politikama usmjerenima mladima zaslužili su priznanje koje govori o standardu kvalitete lokalne politike za mlade.

Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje gradovima u Republici Hrvatskoj koji su zadovoljili standarde kvalitete u osam tematskih područja politika za mlade: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. Metodologija certifikata Grad za mlade osmišljena je u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima za politiku za mlade, na temelju analize inozemnih primjera dobre prakse te konzultacije sa stručnjacima u području obrazovanja, lokalne i regionalne samouprave, mobilnosti i demografije.

Cilj certificiranja gradova je osvijestiti gradove o važnosti stvaranja poticajnog okruženja za mlade. Ovim projektom u kojem sudjeluju relevantne institucije i organizacije u području mladih, želi se staviti pitanje mladih na agendu gradova te ih dodatno potaknuti na promišljanje o važnosti ulaganja u mlade i rad s mladima.

Trajanje certifikata je tri godine, nakon čega se gradovi dobitnici mogu prijaviti za proces recertificiranja. Svaki od gradova dobit će plaketu i zastavu Grad za mlade, a mladi će umjetnici s predstavnicima grada oslikati mural s vizualom certifikata.

Natječaj za certificiranje raspisivat će se jednom godišnje.

Izvor: srednja.hr

Photo by Jeremy Thomas on Unsplash