Najnovija studija pokazala je kako je zona isključenja u Černobilu postala utočište za ugrožene orlove. Veliki pjegavi orlovi istrijebljeni su iz Zapadne Europe prije černobilske katastrofe 1986. godine. Ali sada žive u zabranjenom području oko nekadašnje nuklearne elektrane.

Bez obzira na radijaciju, orlovi su ondje pronašli sigurno mjesto za život, daleko od ljudskog uznemiravanja. Uz ponovno oživljavanje zone isključenja, ovo područje je sada savršeno stanište za ptice grabljivice. Zanimkljivo je kako priroda uvijek nađe način da se oporavi!

Priču donosi Clarisse Portevin. Originalni članak možete pronaći na poveznici.

 Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash

A new study has found that the exclusion zone around Chernobyl is now a haven for an endangered species of eagles. Indeed, Greater Spotted Eagles were extinct in Western Europe before the Chernobyl disaster in 1986. But they now live in the restricted area around the former nuclear power plant.

Despite the radiation, the eagles have found there a safe place to live, far from human disturbance. With the rewilding of the exclusion zone, the area is now a perfect habitat for birds of prey. Nature always recovers!

Story by Clarisse Portevin. You can read the original article here.

Photo by Kilian Karger on Unsplash

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.