Na slikama koje je na Zemlju poslala kamera svemirske letjelice, asteroid Dimorphos je prvo postao vidljiv kao svijetla točka oko sat vremena prije udara, zatim je porastao i na kraju je bio vidljiv s površinskim detaljima i sjenčanjem – sve dok kamera nije uništena pri udaru.

U NASA-inu kontrolnom centru tada se prolomilo veselje, uz pljesak i grljenje. Dok Dimorphos nije bio u opasnosti od udarca u Zemlju, ova bi demonstracija mogla odrediti kako skrenuti svemirsko kamenje koje bi moglo predstavljati prijetnju Zemlji u budućnosti.

Priču donosi Sol Ceballos Estevez. Cijeli članak pročitajte OVDJE

 

“We have impact!”. The DART space mission managers have greeted the loss of the signal emitted by the probe with jubilation. The spacecraft has achieved its goal of crashing head-on and at more than 20,000 kilometers per hour into the Dimorphos asteroid in an attempt to deflect it.
While Dimorphos was not at risk of impacting Earth, this demonstration could determine how to deflect space rocks that could pose a threat to Earth in the future.
Story by: Sol Ceballos Estevez. Read the article HERE

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije

Photo by Bryan Goff on Unsplash