Work and Travel USA program je kulturne razmjene studenata koji omogućuju studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i da tamo obavljaju poslove sezonskog karaktera.

Program Work and Travel USA je predstavljan od strane Američke Vlade kao program kulturne razmjene koji ima cilj studente iz drugih zemalja upoznati s kulturom, načinom života i rada u Americi, te im omogućiti susrete i druženja s američkim studentima kao i sa studentima iz cijelog svijeta.

Ovaj Program se smatra i obrazovnim zato što stranim studentima omogućuje da nauče i usavrše engleski jezik. Vlada SAD-a je daje dozvolu agencijama da sudionicima Programa pronalaze poslove na području Amerike te im osigura dozvolu za rad (radnu vizu) u trajanju od maksimalno 4 mjeseca, kao i turističku vizu u trajanju od 1 mjeseca (u sklopu radne vize).

Program je namijenjen za mlade osobe između 18 i 29 godina starosti. Neki od uvjeta koje moraju zadovoljavati su poznavanje engleskog jezika, prihvatiti radnu obavezu od minimalno dva i pol mjeseca, a ono najvažnije je se obavezuju vratiti u Hrvatsku po završetku programa, odnosno da neće ostati u Americi duže od četiri mjeseca.

Cijena programa ovisi o tome u kojem periodu godine rezervirate svoje putovanje, te također koju vrstu programa odaberete. O vrsti programa ovisi i smještaj, odnosno je li smještaj uključen u cijenu paketa te ga plaća poslodavac ili ga je potrebno osigurati i plaćati u vlastitom trošku.

Neki od nedostataka ovog programa su zasigurno novac – ovi programi nisu nimalo jeftini, međutim moguće ih je otplatiti u nekoliko rata. Radno vrijeme na ovim programima nerijetko premašuje osam sati, te stoga sudionicima ne preostaje mnogo slobodnog vremena za uživanje. Životni standard u americi je veći, ali su zato i proizvodi neophodni za život mnogo skuplji nego kod nas.

Što se tiče gastronomije, nudi se mogućnost isprobavanja svih kuhinja svijeta (što ima i svoju cijenu!), a s druge strane moguće je konzumirati jedino proizvode i namirnice iz supermarketa koje nisu jednake kvalitete kao naši domaći proizvodi.

Prije nego što se odlučite na ovu (skupu) avanturu, dobro proučite sve uvjete, prednosti i nedostatke programa te razmotrite i druge mogućnosti.

Sve detalje vezane uz ovaj program pronađite na poveznici.

Photo by Joey Csunyo on Unsplash