Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split od slijedeće akademske godine uvodi novo zanimanje u svoj nastavni program – Web programer. Program se sastoji od općeobrazovnog dijela, koji će učenike pripremiti za državnu maturu, i strukovnog dijela.

Ovogodišnji učenici osmih razreda su prvi u Hrvatskoj koji će moći izabrati program Web programera za svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zeleno svjetlo za uvođenje zanimanja Web programer u srednje škole, zanimanja koje je već godinama sasvim uobičajeno u svim svjetskim i europskim klasifikacijama zanimanja, a u Hrvatskoj je do sada postojalo samo na visokoškolskoj razini. Deficit tako traženog i atraktivnog programa u srednjih školama odlučio je promijeniti tim nastavnika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita uz potporu mnogih partnera iz IT sektora od kojih se može izdvojiti tvrtke Locastic, Agilo i SeekandHit.

Program se sastoji od općeobrazovnog dijela koji omogućava učenicima kvalitetnu pripremu za polaganje ispita državne mature i nastavak obrazovanja u visokom školstvu. Strukovni dio dijeli se na obvezni dio s modulima Osnove računalstva, Web programiranje, Web dizajn, Baze podataka i Java Script tehnologije koji se prolaze tijekom četverogodišnjeg školovanja. Užu specijalizaciju nude izborni moduli, pa će tako učenici od 2. razreda birati između predmeta koji se odnose na računalne mreže, mikroupravljače i izradu mobilnih aplikacija.

Atraktivnosti ovog programa posebno doprinosi činjenica da stručnjaka ovog profila na tržištu rada kronično nedostaje, pa se očekuje vrlo visoki stupanj zapošljivosti učenika već nakon završene srednje škole, a uz predmet Osnove poduzetništva u 4. razredu, i jednostavno i brzo samozapošljavanje.

Izvor