Današnji petak obilježite predivnim opusom predivne Nine Simone. Nina Simone pseudonim je Eunice Kathleen Waymon, velike glazbenice koja je rođena u Sjevernoj Karolini, 21. veljače 1933. godine. Ona je bila svestrana i talentirana američka pjevačica, kantautorica, pijanistica, aranžerka, aktivistica za građanska prava te osvajačica nagrade Grammy.

Iako nije voljela da se kategorizira, Simone se smatrala jazz glazbenicom dok je sama preferirala izraz „crnačka klasična glazba”. Kako glasi njena priča? Isprva je željela postati klasičnom pijanisticom, ali njeni radovi uz klasičnu osnovu pokrivaju eklektičan raspon glazbenih stilova, kao što su jazz, soul, američka narodna glazba, ritam i blues, gospel i pop. Njen vokalni stil, bogati alt sa širokim opsegom, karakterizira intenzivna strast, prozračnost i karakterističan tremolo kojeg kada se čuje osoba jednostavno ne može ostati ravnodušna.

Nina Simone poznata je i pod nadimkom High Priestess of Soul (visoka svećenica soula). Na svojim koncertima, često bi se kretala između intenzivne sreće i tragične melankolije, što je karakteristika i dio njenoga privatnoga života u kojem se pogoršao njen bipolarni poremećaj koji joj je dijagnosticiran sredinom 60-ih, i držan u tajnosti sve do 2004. godine.

Simone je snimila preko 40 live i studijskih albuma, a najveći dio stvarala je između 1958. (kada je objavljen njen prvi album “Little Girl Blue”) i 1974. Pjesme po kojima je najpoznatija uključuju naslove kao što su “My Baby Just Cares for Me”, “I Put a Spell on You”, “I Loves You Porgy”, “Feeling Good”, “Sinner Man”, “To Be Young, Gifted and Black”, “Strange Fruit”, “Ain’t Got No-I Got Life” i “I Want a Little Sugar in My Bowl”. Njena glazba i glazbena poruka ostvarili su snažan i dugotrajan učinak na afroameričku kulturu, što i potvrđuju mnogi suvremeni glazbenici koji ju spominju kao važan glazbeni uzor. Neki od njih su Alicia Keys, Jeff Buckley i Lauryn Hill, a njena glazba često se i upotrebljava u filmovima i remiksima.

Ovaj petak usporite, opustite se, udobno se smjestite i upalite Ninu Simonu. I vjerujte mi, nećete požaliti.