Ministarstvo unutarnjih poslova prošloga je tjedna u javnu raspravu pustilo Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o policiji. Javna rasprava otvorena je sve do 18. srpnja, a jedna od važnijih izmjena je ta da prijam u policijsku službu neće biti rezerviran samo za one koji su prethodno završili četverogodišnju srednju školu.

Suočeni s manjkom kadra, svake godine imaju sve manje kandidata za prijavu u službu.

Kako piše tportal.hr, ovaj problem posebice je istaknut u policijskim upravama istarskoj i dubrovačko-neretvanskoj, kamo se šalju policajci na ugovor od pet godina iz drugih dijelova Hrvatske, osobito Slavonije.

Inače, još je u ožujku MUP raspisao natječaj za upis 600 novih polaznika u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac. Uvjet za ovu godinu još uvijek jest završena četverogodišnja srednja škola, a natječaj koji je otvoren do 6. srpnja, možete proučiti na ovoj poveznici.

Nepromijenjeni ostaju uvjeti o hrvatskom državljanstvu, nepripadnosti političkoj stranci, psihofizičkim, tjelesnim motoričkim i zdravstvenim sposobnostima te dostojnosti za obavljanje službe.

Izvor fotografije