FOMO – fear of missing out, prema Urban Dictionaryju, anksioznost je ili strah od propuštanja nekih uzbudljivih ili zanimljivih događaja. Najčešće je potaknut gledanjem objava nekoga događaja na društvenim mrežama kojemu prisustvuju vaši prijatelji ili obitelj.

Mladi svakodnevno imaju priliku iskusiti kako je to propustiti neku kulturnu manifestaciju, odlazak u kino s ekipom ili pak najobičniju akademsku zabavu u nečijem stanu. Ne propušta se samo događaj već i šale, avanture i potencijalni veliki planovi. Sigurno ste se barem jednom osjećali izostavljeno i neupućeno u cjelokupnu situaciju koja je svima smiješna, osim vama. FOMO je mentalna ovisnost koja zapravo postoji i ponekad uzrokuje zavist, tugu ili pak ljutnju.

Zbog čega se javljaju ove emocije pri propuštanju događanja? Prvenstveno zbog toga što smo društvena bića i druženje s obitelji, prijateljima, partnerima nam je neizostavni dio života. U ljude je tako biološki programirana želja za uključenošću u društvena događanja koja su važna za cijelu zajednicu. U slučaju manjka ili gubitka članova tih društvenih klanova, prirodno je da se osjećamo anksiozno, tužno i odbačeno.

Ovaj je fenomen još i izraženiji kod modernih generacija koje žive dva života: onaj realni, nezanimljivi jer za njega nitko ne zna, te onaj na društvenim mrežama gdje je sve idealizirano i uljepšano kako bi se postigla zavist njihovih virtualnih prijatelja i sljedbenika.

Društvena odbijenost više ne znači tjelesnu smrt, već smrt ega. Čovjek se može osjećati prilično nesigurno ako smatra svoj život nedovoljno zanimljivim – upravo zbog društvenih mreža koje nameću što se i kako može činiti te gdje se može sudjelovati.

FOMO-fenomen zapravo ubija želju za srećom. Iako se ljudi vole uspoređivati s drugima kako bi utvrdili gdje su na ljestvici uspjeha jer vole uspjeti i napredovati, nadgledanje kako se drugi sjajno provode na društvenim mrežama nije ni zdravo ni prirodno. Previše se pažnje pridaje tuđim životima, ali od toga se može pobjeći. Bitno je shvatiti kako internetski život nije stvaran, prikazana sreća ne mora označavati i onu istinsku. Vrijednosti koje imate u životu moraju se cijeniti, ono na čemu vi radite može biti tek želja nekoga drugoga.

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash