Dobre vijesti za studente nekoliko hrvatskih visokih učilišta – od sada mogu prijepise svojih ocjena preuzimati bez beskonačnog čekanja u redu pred referadom i to sa portala e-Građani. Usluga “e-Razmjena studentskih ocjena” realizirana je u suradnji Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstva uprave. Trenutno je dostupna za tri hrvatska visoka učilišta – Hrvatsko katoličko sveučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu i Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić – međutim u bliskoj budućnosti taj se registar planira proširiti, po mogućnosti na sva visoka učilišta u Hrvatskoj. Ovim postupkom Hrvatska se pridružila mreži EMREX koja nudi alate za elektroničku razmjenu podataka te time i veću mobilnost studentima na globalnoj razini.

Ovom uslugom pojednostavljen je pristup informacijama vezanima uz ocjene i podatke studenata koji su do sada zbog jednog komada papira satima čekali ispred studentskih službi. Uslugu će zasigurno s oduševljenjem prihvatiti oni studenti koji koriste razne programe studentskih razmjena koji će od sada do podataka o ocjenama moći doći u svega nekoliko klikova – nakon što sa portala preuzmu elektronički prijepis ocjena moći će ga jednostavno učitati na mrežne stranice željenog učilišta.

Studentima bi korisna mogla biti i informacija kako na portalu e-Građani mogu koristiti još jednu korisnu uslugu Agencije za znanost i visoko obrazovanje – mogućnost prijave na diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj, a od iduće godine planirano je omogućiti i prijavljivanje na preddiplomske i integrirane studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj.

Ako želite saznati više o ovoj temi i ostalim uslugama koje nudi Agencija za znanost i visoko obrazovanje posjetite njihove mrežne stranice.

Photo by Element5 Digital on Unsplash