Selma Banich i Nina Gojić su u sklopu projekta “Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?” provele jednogodišnje istraživanje, kojim su napravile opsežnu analizu stanja ženskog rada u kulturi kroz različite segmente privatnog i javnog života, mapirajući pritom zajedničke tendencije i probleme umjetnica i radnica u kulturi. Dobivene rezultate i zaključke javnosti su predstavile u publikaciji “Kako žive umjetnice?” koja je dostupna i u online obliku.

U istraživanju je sudjelovalo 93 ispitanica. Upitnik je bio sastavljen od 93 pitanja podijeljena u četiri cjeline (osnovni podaci; rad i obrazovanje u kulturi; životni uvjeti i društveni kontekst) kojima su obuhvaćene različite teme, poput vrsta zaposlenja, mobbinga, samoorganizacije, visine godišnjih primanja, stambene situacije, majčinstva i uzdržavanja djece, zdravstvenog osiguranja, pretrpljene diskriminacije, količine slobodnog vremena i slično.

Koliko su rezultati poražavajući, odnosno koliki je izazov biti poslovna žena, pogotovo u kulturi pronađite na poveznici.

Photo by rawpixel on Unsplash