Stigla nam je nova godina, a s njome i novi izazovi. Vjerujem da će svaki pravi knjigoljubac sebi postaviti izazov koliko će knjiga pročitati ove godine. Ako nemate inspiraciju, koje knjige staviti na svoj popis, evo par ideja.

  1. Ingrid Divković, Živi mi se

„Ako danas kreneš, kladim se u to, dogodit će se mnogo toga. Ono što si želio i ono što nisi želio da se dogodi. No ako ostaneš, to će biti loše. Ako ostaneš, neće se dogoditi ništa, a život ti nikada neće početi.“

Ingrid Divković je jedna od onih osoba, autora, koji me inspiriraju od prvog dana. U njezinim se citatima pronalazim gotovo svakodnevno. Njezin prvi roman, “Živi mi se”, nemoguće je ne primijetiti na policama knjižara ili knjižnica. Šareni leptiri na naslovnoj strani, jednostavno vas potiču da provirite u knjigu. Ovo je knjiga o tri žene, Eleni, Ani i Naidi. Sve one žele biti voljene, na svoj način. No, prije toga moraju se suočiti sa svojim strahovima i otkriti sebe. Svatko se od nas može pronaći u njima, jer su one žene različitih dobi. Ana je tinejdžerica, Elena žena u srednjim godinama, kao i Naida. Sve su one obične žene, suočene sa svojim strahovima, željama, dvojbama, sa kojima se svatko od nas suočava i od kojih može puno naučiti. Kroz cijelu priču proteže se simbolika leptira, koji označava preobrazbu svakoga od nas. Od gusjenice, postajemo kroz život, predivan leptir. Učimo, rastemo, mijenjamo se. Na bolje.

 

  1. Lea Brezar, Da i?

„Ne bojte se, sve je to igra. Život je igralište. Obucite tenisice, pripremite flaster i zavoj, možda vam zatreba. Ali otvorite oči i srce. Nakon padanja preostaje nam samo da ustanemo i kažemo si: DA, I?“

Ovo je, kako stoji u opisu, Priručnik za preživljavanja (nakon padova). Ova naizgled mala knjižica, koju možete pročitati u jedno popodne, prepuna je mudrih, korisnih savjeta koji će vam pomoći kada mislite da je sve krenulo nizbrdo. Ovoj se knjizi možete vraćati kada god za to osjetite potrebu. Čak i onda, kada vam treba samo malo motivacije. I uvijek se zapitajte, DA, I? Što je najgore što vam se može dogoditi?

 

 

 

 

  1. Alyssa Palombo, Violinist iz Venecije

Knjiga za sve vas koji volite povijest, glazbu i naravno Italiju. Radnja knjige smještena je u Veneciju, u doba Antonia Vivaldija, koji je jedan od glavnih likova ove priče. Knjiga prati Adrianu Amato, koju otac namjerava udati, za nekog iz dobre i bogate obitelji, čemu se ona protivi. Također, otac joj brani ono što ona najviše voli, glazbu. Brani joj svirati violinu. No, Adriana u inat ocu, kreće na satove violine kod najboljeg učitelja, „Riđokosog svećenika.“ Pogađate, radi se o Vivaldiju. Njih dvoje, polako spaja glazba, a potom i ljubav. Zabranjena ljubav. A kako će ova priča završiti, neću vam otkriti. Ali uvjeravam vas kako knjigu nećete moći ispustiti iz ruku.

 

 

 

 

 

  1. Cecelia Ahern, Na kraju duge

Meni osobno, najdraža knjiga Cecelie Ahern. Neka mi ljubitelji knjige “P.S. Volim te”, ne zamjere, ali “Na kraju duge”, jednostavno je posebna. Rosie i Alex prijatelji su od djetinjstva. Priča se proteže kroz čitav njihov život. Kroz uspone i padove. No, priča je ispričana na vrlo zanimljiv način. Umjesto tradicionalnog pisanja, autorica se poslužila prepričavanjem pomoću izmijenjenih e-mailova. Nakon mature, Alex se seli u Ameriku,  dok Rosie ostaje u Engleskoj. Neočekivani obrati, sudbine, ljubavi, čitav život spajaju i razdvajaju ovo dvoje ljudi. No, hoće li si ikada uspjeti reći, ono najbitnije? Da su usprkos svemu, čitav život, zaljubljeni, samo jedno u drugo?

Prema ovoj predivnoj knjizi, snimljen je i istoimeni film, sa Lily Collins i Samom Clafinom u glavnim ulogama. Iako uvijek dajem prednost knjizi, ovo je jedan od filmova koji mi je podjednako dobar kao i knjiga. Iako, su neki dijelovi očekivano prilagođeni i izostavljeni.

 

 

  1. Nina George, Mala pariška knjižara

„Dopustite, ono što čitate dugoročno je važnije od toga za kojeg ćete se muškarca udati.“

Jean Perdu je knjižar koji vjeruje da nas knjiga može izliječiti. On zna koja knjiga liječi tugu, a koja bolest duše, koja pomaže u odrastanju. No, isto tako ne zna kako sam sebe izliječiti od slomljenog srca, prije dvadeset godina. Sve do toga ljeta, kada pročita pismo svoje bivše ljubavi , koje godinama nije imao hrabrosti pročitati i shvaća da ga je ostavila zbog bolesti. On tako napušta svoju knjižaru i kreće na putovanje.  A hoće li ga putovanje izliječiti, na vama je da otkrijete.

Ova zanimljiva knjiga, prepuna je mudrih citata, misli, recepata. Dok ju čitate možete zamišljati Provansu i miris lavande.

Dina S.