Speleološka škola je tečaj speleologije kojeg već tradicionalno početkom proljeća, po 17. put organizira Speleološka udruga „Estavela“ iz Kastva. Cilj speleološke škole jest educiranje zainteresiranih, prvenstveno mladih, o speleologiji te njihovo osposobljavanje za uspješno i sigurno bavljenje njome. U speleološkoj školi polaznici prolaze teoretski i praktični dio, gdje stječu znanja i vještine potrebne za sigurno istraživanje špilja i jama.

Škola se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Ukupno 15 sati teorije održat će se u prostorijama udruge na Kastvu, dok će u praktičnom, odnosno terenskom dijelu sudionici posjetiti poznate špilje i jame na području Kastavštine, Klane i Ćićarije i to sa pet jednodnevnih te dvije dvodnevne terenske vježbe s obveznim bivakiranjem (spavanjem u prirodi).

Škola je organizirana tako da se petkom navečer (izvanredno četvrtkom) održavaju predavanja, a vikendom se odlazi na teren. Program škole je usklađen sa programom Hrvatskog speleološkog saveza. Nakon završene speleološke škole polaznici koji su ispunili uvjete, pristupaju ispitu i stječu titulu speleološkog pripravnika.

Na speleološku školu se mogu prijaviti svi stariji od 15 godina, nije potrebno nikakvo predznanje. Svu speleološku opremu osigurava Udruga, potrebno je imati samo želju i volju za bavljenje speleologijom te gumene čizme ili gojzerice, rukavice i radnički kombinezon. Škola počinje u četvrtak 7. ožujka .2019. godine, zainteresirani se trebaju prijaviti do ovog roka jer je broj polaznika ograničen.

Škola traje okvirno do 14. travnja 2019. godine. Cijena škole je 700 kn, a za studente i nezaposlene 500 kn.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na email: gorantkd22@gmail.com.

Izvor slike: Udruga Estavela.