Upućen je poziv za prijave na natječaj Emerging Writer on Tour za 2019. i 2020. godinu koji organizira Međunarodni književni festival Vilenica u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i Međunarodnim književnim festivalom Cúirt u sklopu projekta Read Me I am Yours.

Projekt Read Me I am Yours zajednički je pothvat triju istaknutih književnih manifestacija nastao u zemljama manje upotrebljavanih jezika s ciljem promicanja europske književnosti. Partneri u projektu su organizacije koje vode priznate književne festivale iz raznih dijelova Europe u kojima se govori manje upotrebljavanim jezicima: Mednarodni literarni festival Vilenica/ Međunarodni književni festival Vilenica koji organizira Društvo slovenskih pisateljev iz Slovenije, Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta/Međunarodni festival književnosti Cúirt koji organizira Centar za umjetnost Galway iz Irske i Festival svjetske književnosti koji organizira nakladnička kuća Fraktura iz Hrvatske.

Programska aktivnost projekta Read Me I am Yours osmišljena je s ciljem promoviranja troje mladih autora, do 35 godina koji dolaze iz zemalja koje sudjeluju u programu EU-a, a koji su već dobili određeno priznanje na nacionalnoj razini (nagrade na nacionalnoj razini, dobre kritike itd.), no još nisu izgradili međunarodnu karijeru. Programska aktivnost uključuje sudjelovanje na festivalima svih triju partnera – Slovenija, Hrvatska i Irska – kao i rezidencijalni boravak (deset dana svaki) u sve tri partnerske zemlje. Svrha programske aktivnosti jest dovođenje mladih pisaca u stranu zemlju kako bi se povezali s lokalnom kulturnom scenom, posljedično stvarajući međunacionalna umjetnička djela.

Prilikom rezidencijalnog boravka pisaca bit će organizirani sastanci s lokalnim nakladnicima, prevoditeljima i piscima kako bi odabrani autori imali priliku za razvijanje ideja za buduće projekte prevođenja. Ulomci njihovih djela bit će prevedeni i predstavljeni na web-stranici projekta Read Me I am Yours.

Rok za prijavu je 18. veljače 2019. godine, a detalje o projaktu i načinu prijave pronađite na poveznici.

Photo by rawpixel on Unsplash