Zelena akcija i ove godine organizira književni natječaj na temu klimatske fikcije “Homo climaticum”.

Rezultat prošlogodišnjeg natječaja je 100 izvrsnih radova, od kojih je 20 sabrano u prvu zbirku domaće klimatske fikcije: “Homo climaticum” i, prema izboru publike, njena pobjednička priča “Dobro je” autora Dejana Šiptara. Zbirka će uskoro biti prevedena i na engleski.

Želite li se uključiti u ovogodišnji natječaj, uvjeti su:

  • Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 – 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija – slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta). 1 kartica=1800 znakova s razmacima.
  • Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad – jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj, dok je sama tema i način obrade dan na slobodu autorima_cama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (zbog specifičnih ograničeja projekta). Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom ili srpskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano – justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.

Natječaj je otvoren od 13.12.2017. do 24.1.2018. u 23:59. Radove treba poslati na email info@zelena-akcija.hr s naslovom (subject): “Prijava za natječaj Homo climaticum – [ime i prezime autora_ice]”.

Nagrada:

  1. Najbolje priče i kratke pjesničke forme (20-ak) biti će izabrane od strane žirija te će biti uključene u tiskanu i online publikaciju “Homo climaticum”. Publikacija će biti besplatna za online dijeljenje.
  2. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi biti će ilustrirane te čitane od strane profesionalca na predstavljanju publikacije u Booksi krajem ožujka 2018. Publika će potom glasati za najbolji od pet radova koji će osvojiti glavnu nagradu od 2.000 kn.

Više informacija pronađi ovdje.