Imaš 18 godina? Privlače te pustolovine? Pripremi se na otkrivanje Europe i pridruži se inicijativi Europske unije DiscoverEU koja će omogućiti da oko 15 000 mladih osoba dobije besplatne putne karte za ovo ljeto.

Uglavnom ćeš putovati vlakom, no kako bi doista mogao proputovati kontinent, putna karta vrijedit će i za druga prijevozna sredstva poput autobusa i trajekata. U iznimnim slučajevima i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, bit će dopušteno i putovanje avionom. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama koje žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Možeš se prijaviti samo ako:

  • imaš 18 godina na dan 1. srpnja 2018. (datum rođenja ti je između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000., uključujući te datume),
  • državljanin si ili državljanka jedne od 28 država članica Europske unije,
  • uneseš broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu,
  • na put kreneš iz jedne od 28 država članica EU-a,
  • planiraš krenuti na put između 9. srpnja i 30. rujna 2018.,
  • planiraš putovati od 1 do 30 dana,
  • planiraš putovati u najmanje jednu, a najviše četiri strane države unutar EU-a,
  • želiš postati ambasador inicijative DiscoverEU.

    Prijave su otvorene od 12. lipnja od 12:00 (prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu) do 26. lipnja 2018. do 12:00 (prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu). Najprije moraš unijeti osobne podatke i pojedinosti o planiranom putovanju. Zatim te čeka 5 pitanja o ovogodišnjoj Europskoj godini kulturne baštine i inicijativama EU-a za mlade Na kraju ćeš morati odgovoriti i na dodatno, odlučujuće pitanje koje će u slučaju prevelikog broja prijava pomoći Europskoj komisiji da rangira kandidate. Dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018.

Ako ispunjavaš te kriterije, prijavi se pomoću internetskog sustava za prijavu koji će se pojaviti na Europskom portalu za mlade u 12:00 h.

Imaš nekih nejasnoća? Provjeri najčešća pitanja.

Prije prijave, svakako provjeri i Europski portal za mlade.