“Recycling for the future” naziv je Erasmus+ projekta koji se u periodu između 13. i 22. studenog 2018. godine u Moravskim toplicama na sjeveru Slovenije. Tema projekta bila je vezana uz recikliranje, odnosno uloga istog u kreiranju naše budućnosti. U projektu su sudjelovale mlade osobe iz Španjolske, Litve, Mađarske, Italije, Hrvatske i Slovenije. Osim što su imali prilike naučiti mnogo o recikliranju, stekli su nova poznanstva, upoznali različite kulture te izmijenili dragocjena iskustva.

Kroz temu recikliranja, organizatori su se dotakli i teme zagađenja okoliša koje je posljednjih nekoliko godina sve aktualnija tema. Sudionici su se upoznali sa statusom, zakonima i statistikama vezanim uz zagađenje okoliša te recikliranjem u drugim zemljama, a neki su čak i naučili nešto više o situaciji u svojoj zemlji. Aktivnosti su bile osmišljene tako da sudionike potaknu na razmišljanje i osmišljanje kreativnih rješenja kojima mogu pridonijeti očuvanju okoliša na lokalnoj, nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.

Kao primjer dobre prakse, sudionici su imali priliku posjetiti lokalnu tekstilnu tvrtku Puppa Design. Tvrtka radi po „upcycling“ konceptu ponovne upotrebe, odnosno otkupljuje odjeću koju poznati brendovi nisu uspjeli prodati i neiskorištete ostatke raznih materijala te od njih proizvode nove, unikatne komade odjeće. Činjenica je da je tekstilna industrija jedna od najvećih zagađivača našeg planeta. Odabirom lokalnih kompanija koje za proizvodnju tekstila koriste alternativne pristupe doprinosimo očuvanju okoliša!

Po završetku projekta svaki od sudionika dobio je Youthpass certifikat, dokument odobren od strane Europske Komisije kojim se potvrđuje njihovo sudjelovanje na projektu te kompetencije koje su stekli sudjelovanjem.

Izvor slika: Connect, društvo za promocijo aktivnega drzavljanstva