Već preko 100 godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića.

Udruga PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska taj će “blagdan” obilježiti noćnim maršem u Rijeci. Ruta marširanja je od Konta do Jadranskog trga gdje potom u prostorijama Palacha možete uživati u koncertu.

Organizatori pozivaju sve istomišljenike da im se pridruže u ovoj akciji i da glasno ustanu protiv lošeg tretmana prema ženama – događaji iz prošle godine još su jednom pokazali kako žene i dalje ne uživaju jednaka prava kao i muškarci. Sustav i društvo i dalje žene tretiraju kao niža i podređena bića kojima je u genima zapisano da šute i služe. I to su pokazali kroz najočitiji primjer – odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za našu dobrobit kada postanemo žrtve nasilja.

Osim u Rijeci, Noćni marševi će se istovremeno održati u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu.

Proslavite i vi noćnim maršem stoljetnu borbu za bolje, ljepše i pravednije društvo!

Detaljnije pročitajte na poveznici ili na Facebook događaju.

Izvor slike: Facebook.