Trumanov Show hvaljena je američka ZF tragikomedija iz 1998. godine koju je režirao Peter Weir prema scenariju Andrewa Niccola. Jim Carrey odigrao je još jednu nevjerovatnu ulogu i snimio film koji nas gotovo „tjera“ na razmišljanje. Što kada glavni lik filma shvati da je njegov cijeli život jedna velika farsa, pročitajte u nastavku.

Glavni lik filma, Truman Burbank (Jim Carrey) iz dana u dan radi u tvrtci za osiguranje te je, bar naizgled, sretno oženjen za Meryl. Život mu svakog dana izgleda isto: uvijek vidi i radi iste stvari, vodi razgovore s istim ljudima i o istim temama, gotovo kao da mu je život jedna velika namještaljka. To je posumljao i Truman koji je imao osjećaj kao da ga netko promatra, i da, bio je u pravu.

Prije 30 godina kada se rodio, Truman je bio usvojen od jedne TV kuće koja je odlučila snimiti emisiju Christof, emisiju o ljudskom životu. Stoga je svaki Trumanov životni trenutak do rođenja sniman i prikazivan na televiziji, i to bez njegova saznanja o tome. Živi u umjetnom gradiću u kojem je skriveno 5 tisuća kamera koje neprestano emitiraju svaki njegov korak, od jutra do mraka.

Svega navedenoga Truman nije svjestan, jer zašto bi i bio, barem ne do jednoga dana kada u gradu vidi svoga oca, za kojeg je mislio da je umro. Od tada se sve mijenja, kreće sumnja i velika avantura za samootkrićem.

Više o radnji filma neću vam otkriti jer bi bila šteta. Gledajući film, sam gledatelj počinje razmišljati o stvarima o kojima inače vjerovatno ne bi, i dobro se zapita o tome što je stvarno, a što ne. Trumanov show predvidio je i stvaranje poznate TV reality emisije “Big Brother”, ali se je i filozofski pozabavio važnim temama o ljudskim privatnostima. Pogledajte film koji će vas oduševiti i ostaviti bez daha!

Anja M.