Naša vrijedna Anja M. ovoga tjedna donosi nam listu najboljih glazbenih spotova.

1)     Kad sam krenula razmišljati o najboljim spotovima ikad meni, kao i većini ljudi, prvi na pamet pada veliki Michael Jackson i Thriller. To je bio najskuplji video napravljen do tada, a od 2006. godine nalazi se i na popisu Guinnessove knjige rekorda kao najuspješniji glazbeni video. Jackson u spotu pokušava reći svojoj zaručnici Oli istinu tko je on kad se odjednom na nebu ukaže puni mjesec pa se pretvori u vukodlaka. Nakon toga iz grobova se počinju dizati zombiji, pa se i sam Jackson transformira u jednog od njih. Slijedi popularna koreografija koje se vrlo dobro sjećamo i danas.

2)     Gangam Style – singl južnokorejskoga pop pjevača PSY-a 2012. godine rušila je rekorde. Naime, spot je na youtubu pregledan preko 624 milijuna puta. Nema tko nije znao i njegove poznate plesne korake kojima je zapalio svijet i tako postao dio globalne pop kulture.

3)     Gorillaz – glazbeni virtualni sastav možda ne toliko masovno poznat, ali dovoljno da ga uvrstim na ovaj popis. Bend se sastoji od 4 animirana lika i, kao što pretpostavljate, i spotovi su im animirani što ih i čini tako posebnima. Pogledajte ako već niste.

4)     Sia, Chandelier – Sia je australska pjevačica dobro poznata po svojoj bijeloj perici pomoću koje skriva svoje lice od šire javnosti. Djevojčica u spotu, Maddie Ziegler, već je prije znana po seriji Dance moms preko koje ju je Sia i vidjela pa preko Twittera pitala za suradnju. Spot je definitivno ’drukčijii od drugih’ te nabijen emocijama pa ni ne čudi da je iste godine kad je izašao dobio nagradu za video spot godine i najbolju koreografiju!

5)     The fox, Ylvis – još jedan viralan video na popisu stiže nam iz daleke Norveške. Pomalo čudan, a opet tako poznat spot zapravo je izvorno napravljen kao parodija pop glazbe. Spot prikazuje ljude obučene u razno razne životinje koji odlaze u šumu te naizmjenično pjevaju kako se koja životinja glasa oponašajući i zvuk automobilskog alarma. Glazbeni stručnjaci ovu pjesmu nazivaju jednom od najboljih ikad nazivajući njen koncept tako glupim da je pametan. Stvarno ti dođe da se zamisliš…?


Hvale vrijedni spotovi su i oni grupe Queen (I want to break free) i Bruno Marsa (Uptown funk), a od domaćih spotovi Tonći Huljića

 Za kraj, od nedavnih ljetnih hitova izdvajam pjesmu Locco contigo od DJ Snakea, J.Balvina i Tyge. U spotu pjevači nose ludo šarene majice i cvike vozeći se u ružičastome kabrioletu. Pri tome oko njih prolaze divovske deve, divovski puževi i divovska krznata stvorenja nalik na velike metle koje se viđaju samo u američkim filmovima. Ili….?